Hei hå nå er det jul igjen og for mange av oss henger julestresset over oss for å få alt klart til den store julefeiringa. Her har du noen i siste liten tips til drikke til julematen eller for å nyte et glass i ro og behag. Bestiller du innen mandag vil de fleste butikker kunne levere varene før jul! Kanskje finner du noen flytende julegaver også! Rekker du ikke bestille anbefaler vi Côtes du Rhône Grand Veneur Réserve fra Alain Jaume som husets julevin i år! Den finner du i mange butikkhyller.
Aperitif
Bobler til aperitiff eller følge til maten eller til fest hører julen til. En god Champagne behøver ikke være dyr. For 270 kroner får du mye godt i glasset fra en liten produsent som Roland Champion. For de som ønsker noe rimeligere anbefaler vi en Prosecco Zanatta .
Champagne
Cuvée d´Aramis Brut Roland Champion
Flott frisk og rik Champagne med modne fruktaromaer og autolysepreg. Myke bobler. Lett å drikke.
Til smaksrik mat med mye fett og salt passer det best med med smaksrike viner. Til julens fiskeretter er det saltet og tilbehøret som ofte bestemmer drikkevalget. Salt mat trenger en vin med god friskhet og fruktighet da saltet er med på å dempe friskhet og fruktigheten i vin. Og hvorfor ikke gå for en hvitvin til ribba i år? Da trenger man en vin med syrefriskhet for å balansere fettet og fylde for å balansere tilbehør som surkål og rødkål.
Paul Thomas Chavignol Sancerre Blanc 2016
Herlig friskhet med innslag av stikkelsbær, grønne epler, sitrus, hvite blomster og mineraltoner. Frisk avslutning.
Passer utmerket til sjømat, laks, ørret eller hvit fisk med smørsaus.
Dom. Jean Touzot Mâcon-Villages Vieilles Vignes 2015
Frisk og ueiket macôn-villages med innslag av epler, lime, smør og blomster på duft.Pent fyldig og frisk også i munnen, med fin syre, god lengde og limepreget finish.
Nytes godt som aperitif, skalldyr og rike fiskeretter gjerne med saus, lyst kjøtt med sjysaus. God ostevin.
Julematen er ofte smaksrik og fettrik. Til ribba trenger man en vin med syrefriskhet for å balansere fettet og fylde for å balansere tilbehør som surkål og rødkål. Pinnekjøtt er både salt, fett og smaksrikt. Vinen må derfor ha konsentrerte aromastoffer, eller nok smak, så den ikke forsvinner mot maten. Den bør også være frisk, siden friskheten dempes av fettet og saltet i kjøttet. Her vi fire gode alternativer i ulike prisklasser.
Pertinace Langhe Nebbiolo 2014
Intens fruktig duft med kirsebær, mørke bær, fioler, tre og urter. God syrestruktur og med lang fast ettersmak og runde tanniner.
Godt følge til lam , mørke kjøttretter eller pinnekjøtt.
Røde og mørke skogsbær, urter og krydder. Bløt meget balansert og fyldig vin med lang ettersmak og myke tanniner. Perfekte til julematen, prøv den til pinnekjøtt eller ribbe.
Mørk rød farge .Flott frisk duft av røde og mørke bær, kirsebærkjerner, krydder og tørket frukt. Fyldig og balansert smak med god friskhet og lengde. Sitter godt i munnen med behagelige tanniner.
Godt følge til rødt kjøtt med god saus, og julemat som pinnekjøtt eller ribbe. Faste oster.
Server denne sterkvinen til oster, desserter eller bare når man har lyst på noe godt!
Bache-Gabrielsen Pineau des Charentes er lagret i 15 år på fat. Det er en søt drikk med smak av nøtter, tørkede aprikoser og godt lagret cognac. Serveres avkjølt som aperitiff, som følge til blåskimmeloster, desserter som créme brûlée, julekaker, nøtter,sjokolade eller rett og slett har lyst på noe godt. I åpnet tilstand tåler den flere uker i kjøleskapet.
Bache-Gabrielsen Sérénité
Très Vieille Grande Champagne
En elegant Cognac med hint av mocca og appelsinmarmelade ppå duft. I munnen er den rund og fløyelspreget med en touch av kaffe, vanilje og med florale toner. Ettersmaken er klassisk rik og lang som ren gammel Grande Champagne skal være. Vår kjellermester Jean-Philippe Bergier har her nok en gang lykkes i å finne og kombinere den virkelige essensen av tradisjonell cognac. Navnet Sérénité har vi valgt for å reflektere den gode og fredfulle stemning denne unike cognac vil sette deg i.