Chardonnayene fra sørafrikanske Newton Johnson byr på super valuta for pengene og reelle alternativer til burgundere.

Newton Johnson Chardonnay Felicité 2016 er en potensiell favoritt for mange. Prisen er utrolig bra og smaken sitter som et skudd. Den er et tilnærmet perfekt uttrykk for den typisk fruktige tørre chardonnaystilen som mange nordmenn har lagt sin elsk på, samtidig som den har et hint av mineraler som gir den karakter.

Og ikke minst er den så vellykket på matbordet. Den tåler faktisk ganske skarpe toner i maten. Også salte. Så den er aldeles perfekt til reker i alle former, også råmarinert fisk, frityrstekt fisk og grønnsaker, salater og selvsagt gjør den en super jobb når du bare har lyst på et glass hvitvin.

Den finnes i en mer påkostet utgave, Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay 2015, som ypper seg mot mang en sentralburgunder i konsentrasjon og holdbarhet, bare at den har den umiskjennelig sørafrikanske touchen av tropisk frukt. Men det hele balanseres veldig godt av litt eik og syre. Prismessig er den på nivå med sine konkurrenter, men så er dette en vin som lages i små kvanta.

 

Upper Hemel-en-Aarde Valley.
Upper Hemel-en-Aarde Valley.

Druene kommer fra tre av produsenten, familien Newton Johnsons parseller med forskjellige eksponeringer overfor solen. Parsellene ligger for det meste i brattere skråninger og plantene gir veldig små avlinger. Jordsmonnet er skrint med et oppsmuldret granittlag over leire i bunn som holder på fuktigheten. Takket være beliggenheten er ikke Upper Hemel-en-Aarde Valley den tørreste delen av Sør-Afrikas Kapp-område. Havet ligger bare noen få kilometer unna og forsyner dalen med en konstant bris og regn når det trengs, men mest om vinteren. Det gir gjennomsnittlige dagtemperaturer på rundt 25 grader. Perfekt for hvite druer, men også for pinot noir.

Verken Felicité-chardonnayen eller pinot noir-en i samme serie kommer imidlertid herfra. Derimot kjøper de druer og vin fra en annen del av Kapp-området, noe lengre inn landet, men siden chardonnayvinmarkene ligger oppunder Klein Drakenstein-fjellene, sørger høyden over havet for god utvikling av syre. Jordsmonnet er også her granittholdig og skrint, men utbyttet er selvsagt ikke så lavt som for «familieversjonen».

 

Druene til den røde kommer fra Robertson og Worcester som er litt lengre nord. Her er påvirkningen fra havet enda mindre med høyere dagtemperaturer og årlig nedbør som nærmer seg ørken. Newton Johnson Pinot Noir Felicité 2014 er en morsom vin og en veldig typisk sørafrikaner med sin lett syltet mokkapreget fruktighet, men også god friskhet. Et utmerket følge til svin eller kylling.

Les mer 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *