Vin til torsk «det hvite gull»
Torsken er en av landets store delikatesser og vintermånedene er den beste sesongen for kokt Torsk. Før ble gjerne Torsken kalt ” det hvite gull” og den skulle gjerne sprelle når den kom inn på kjøkkenet for den er best ferskest mulig.
Det er ikke så mye smaksretning i en torsk, selv ikke en lofotskrei, det er tilbehøret som setter smak på torskeretten og det er også avgjørende for drikkevalget. Serveres den med vanlig tilbehør som lever og rogn, persillesmør, kokte poteter og smørdampede gulrøtter, da gjelder det bare å velge passende drikke. Torsk og rødvin hører sammen vil mange si, mye av grunnen til det er at torsken hører hjemme i den kalde årstid Januar-Mars, nettopp i den årstidtiden hvor vi foretrekker å nyte rødvin fremfor hvitvin.
Ønsker man rødvin til denne retten, må en først og fremst passe på tanninene, som er det lekre fiskekjøttets verste fiende. En ung og delikat/sjarmerende Italiensk rødvin – eller en ren, fruktig og balansert vin på druen Pinot Noir som serveres avkjølt, (det gjelder de begge 16 C) er blant mine beste valg.


Montepulciano Miglianico
Montepulciano d’Abruzzo 2013, Cantina Miglianico, Italia

Vin.nr 1902001 Bestillingsutvalget
Kr:114,60
Dette er en vin men dyp mørk rød farge, fin ren duft av røde og mørke bær samt noe krydder. Smaken er frisk, med ungdommelig fruktighet med god balanse og fine myke tanniner. Sitter behagelig i munnen. Virkelig en god vin til Torsk og nydelig bare å drikke et glass.Newton Johnson Pinot Noir Felicité 2014, Sør- Afrika

Vin.nr 1987401 Bestillingsutvalget
Kr: 149,30
En delikat vin med preg av røde og mørke friske bær, krydder og jordsmonn. Fruktig smak med god fylde og elegante tanniner. Bløt stil, lang ettersmak. En klassisk ren Pinot Noir vin utmerket også å nyte alene.


Domaine de la Morinière Chardonnay

Domaine de la Morinière Chardonnay 2013, Loire, Frankrike
Vin.nr 1872001 Bestillingsutvalget
Kr: 139,90
For de som ønsker en hvitvin er dette et meget flott alternativ. Chardonnay druen balanserer godt mot Torsken spesielt tilbehøret. Ung gul farge. Frisk nese med sitrus, epler, aprikos og gule plommer samt mineraler. Smaken er frisk med et godt druepreg, samme aromaene som i duften. Med en middels fylde og behagelige syrer blir den innsmigrende i sin stil. Skulle uhellet være der at man satt igjen med et glass vin uten mat, er den god alene denne også.