

Hvitvin med kjellerpotensial
Rødvinsbastionen Bordeaux lager bedre hvitviner enn de fleste i Frankrike
DN 10.02.15 Merete Bø & Bendik Dannevig Kristiansen
Undervurdert, glemt og oppvokst i skyggen av sin røde storebror, har aldri de tørre hvitvinene fra Bordeaux fått oppmerksomheten de fortjener.Tidligere led de under mangel på kunnskap fra produsentens side og fremsto ofte som enten slitne og oksiderte eller utilnærmelige og stramme. Kvalitetsløftet de siste ti årene har plassert dem blant de fremste i verden, og de er både lagringsdyktige og matvennlige. Druene sauvignon blanc og sémillon dominerer markene med 42 prosent hver, mens muscadelle, sauvignon gris, ugni blanc og colombard deler på resten. Tradisjonelt kommer de beste og dyreste utgavene fra Pessac-Léognan og Graves, hvor druene får vokse på en blanding av grus, kalk og leire. Rimeligere og gode eksemplarer finner man i Entre-Deux-Mers, som er det største området for hvitvin i Bordeaux. Nå er det flere nydelige utgaver fra området tilgjengelig, både i bestilling og i basis, som topper listen over hvitvinsnyheter fra Frankrike. I tillegg til vinnyhetene fra Loire utgjør de det beste fra Frankrike på januarslippet.